De (lokale) overheden gaan, terecht of niet, uit van jouw zelfredzaamheid. Het is niet meer van deze tijd om ervan uit te gaan dat de overheid alles oplost of (niet verzekerde) schade vergoed.
Bron: een persbericht van het Nederlandse Rode Kruis d.d. 17 oktober 2018 zijn:
76% van de Nederlanders zegt niet goed voorbereid te zijn als ze te maken krijgen met een overstroming. Mensen hebben lang niet alle geadviseerde noodvoorraden in huis: nog geen 1 op de 3 heeft minimaal 3 liter water in flessen in voorraad en bijna 1 op de 10 zegt helemaal niets in huis te hebben voor als het mis gaat. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis in de Week van Ons Water. Het Rode Kruis adviseert mensen na te gaan of zij in een risicogebied wonen en zich beter voor te bereiden op overstromingen.
“Het is begrijpelijk dat mensen hier niet dagelijks mee bezig zijn, maar wel onverstandig. Ze denken dat de kans klein is dat ze ermee te maken krijgen, maar als het wel gebeurt, zijn de gevolgen enorm,” aldus Astrid Roggen, hoofd Goed Voorbereid & Zelfredzaamheid van het Rode Kruis. “Iedereen zou moeten checken of hij in een risicogebied woont. Verder raden we aan dat iedereen een noodpakket in huis heeft, want dat kan altijd van pas komen. Niet alleen bij overstromingen, maar ook bij extreem weer of als het water afgesloten wordt.”
Bij een overstroming valt de elektriciteit vaak uit, kan het water niet weg, kunnen internet en tv uitvallen, en kunnen hulpdiensten niet meteen bij iedereen ter plaatse komen. In de tussentijd moeten mensen zich op een veilige plek warm en droog zien te houden. Daarom raadt het Rode Kruis aan om een noodpakket in huis te hebben. Hierin zou in ieder geval minimaal 3 liter water per persoon, houdbaar eten, warmhouddekens, een EHBO-kit, waterdicht verpakte lucifers, waxinelichtjes, een fluitje, een radio op batterijen en een zaklamp moeten zitten. Ook een voorraad medicijnen als je die gebruikt, is aan te raden. Bijna 60% van de ondervraagden gaf overigens aan deze voor een week in huis te hebben.
Zorg ervoor dat u alle benodigde beschermingsmaterialen tegen waterschade bij wateroverlast en/of overstroming in huis heeft:
Vraag: Voor welke deurafmetingen is de DamEasy® Door Barrier geschikt?
Antwoord: De Door Barrier past tussen deuropeningen 780 mm tot 1100mm. Voor grotere openingen kunt u meerdere Door Barriers te plaatsen in combinatie met de Dam Easy® Uitbreidingspaal.
Vraag: Welke diepte heb ik nodig in de stenen dagmaat (negge) dus voor mijn kozijn?
Antwoord: 75 mm en bij gebruik van de uitbreidingspaal 120mm.
Vraag: Kan ik het Dam Easy® Waterschot plaatsen in het deurkozijn?
Antwoord: Jazeker! U dient dan wel de aansluiting van het deurkozijn op de aansluitende muur te controleren op waterdichtheid en deze wanneer deze opening niet waterdicht is deze af te dichten met Dam Easy® Afdichtmiddel.
Vraag: Hoe lang duurt het om een enkele Door Barrier te plaatsen?
Antwoord: maximaal 4 minuten.
Gebruik de onderstaande checklist om jouw huis te controleren op welke maatregelen jij moet nemen om jouw huis optimaal te beschermen tegen wateroverlast.
Alle benodigde artikelen voor de bescherming van jouw huis zijn te bestellen in onze webshop
Ook voor vragen over onze productenGa je naar een product in onze webshop en klik je vervolgens op de gele adviesknop!